24 February 2010

ASAM JAWA BERPERISA BIAWAK

Asam jawa merupakan bahan masakan yang popular dikalangan orang Melayu.. Kebanyakkan masakan mesti ditambah dengan asam jawa.. Mak MIDORI kalau masak sambal tu, tak sah kalau tak letak sedikit asam jawa..

Al-malangnya, hari dalam surat khabar MIDORI terbaca satu berita yang membuatkan midori tak de selera nak makan masakan yang ada asam jawa.. huhuhu... Mana tak nya, dalam berita tu seorang wanita yang nak masak asam pedas untuk hidangan tengah hari jumpa kepala biawak dekat dalam asam jawa tu!!

Eeeeee.... U olls semua bayangkan la.. Tengah syok2 die ramas-ramas asam jawa tu sekali die rasa ada bende keras & kasar kat asam jawa.. Bila die tengok rupenye ada kepala.. Die ingtkan kepala ular tp bile jiran die basuh, tengok-tengok kepala biawak.. Eeeee... Hampeh betol la pengusaha asam jawa tu.. Entah macam mana la agaknya kilang diorang tu..

Bayangkan biawak masuk kt dalam asam jawa pastu siap dibungkus cantik2.. Perhhh... U olls cube bayangkan lagi, mesti kilang tu buat asam jawa tu dalam kuantiti yang banyakkan? So, mesti dah bercampur dengan biawak tu.. Jadi la *Asam Jawa Berperisa Biawak*.. Euuuwwww...

Kembang tekak MIDORI bila teringat kepala biawak tu.. Pada u olls yang xsempat baca paper lagi, ni link die *Asam Jawa Biawak*




Ni la asam jawa tu.. Wanita ni akan buat laporan kepada Jabatan Kesihatan Negeri. Bagi MIDORI la kan, better pihak pengilang tarik balik asam jawa yang diorg dh edarkan. Maksudnya tarik balik asam jawa yang dibuat pada tarikh yang sama dengan yang ada biawak tu. Huhuhuhu.. Yela sebab dah tau kan asam jawa tu memang dah tercemar, takkan nak biar pengguna menggunakan asam jawa tu lagi. Huhuhu.. Memang la diorg kene amek risiko kerugian tu.. Lain kali harap diorang betol-betol menjaga kebersihan kilang diorang..

Tapi tekak MIDORI ni tetap kembang kalau teringat asam jawa yang dibuat di Ipoh, Perah.. Huhuhuhu...

APA PENDAPAT U OLLS?

14 comments:

  1. ya Allah..kembang tekak kuuu...eeee, geli!!
    nape la pengusaha kilang tu x titik beratkan kebersihan haa. isk..dah la asam jawa tu boleh dikatakan rencah dlm makanan...

    kilang tu patut kena tutup!!

    ReplyDelete
  2. btol2.. tu la yang wat midori hairan.. agaknya mcm mn la keadaan kilang tu.. eeeee geli laa!!

    mmg ptut tutop pn!! huhuhu

    ReplyDelete
  3. Kalau macam ni, buat masak asam pedas biawak pun sodap ni. Hahaha.. Tutup je kilang ni. Sebesar-besar biawak pun boleh masuk. Lipas, tikus, apatah lagi.

    ReplyDelete
  4. Echah Sarudin: eee geli nyeee.. lipas? tikus? aduyai... rs nk termuntah midori.. bluwekkk..

    ReplyDelete
  5. biawak siap!XD...mcm na yang buat tu leh terlepas benda tu masuk?

    ReplyDelete
  6. Kaoru Ichibana: agaknya yang buat tu tdo mase die bungkus asam jawa tu.. otak die memberi arahan pada tangan untuk bekerja tnpa memerlukan bantuan mata untuk melihat.. huhuhu

    ReplyDelete
  7. XD..dah ngantok sangat la tu..lepas ni midori tak makan asam jawa dah ar?

    ReplyDelete
  8. eeee.. ntah la.. buat mase ni mmg kalau boleh nk elak kn.. ganti kn dengan asam keping jer.. dah tentu2 nampak keping2 jer.. ngeee..

    ReplyDelete
  9. Asam keping sedap ker? Baik wat asam jawa sendiri, nasib ada pokok asam sebelah umah kat kg.. Heeee.. kepala dia tu wat fobia larr..

    ReplyDelete
  10. nyam2... sodapnya...
    kembangnya tengkok i... muehehe

    ReplyDelete
  11. Billet-DOux: asam keping pn sedap jgk.. midori lagi suke asam keping.. campak je dalam kuali tu xyah nak ramas2 dalam air.. mmg fobia midori tgk.. huhu..

    iyda7: mcm tu la midori rs mase mule2 tengok tu.. hahaha

    Mr.starlight: sodap yer? nnt midori masak kn tuk Mr. Starlight yer.. ngeee...

    ReplyDelete
  12. yuck! geli doe..

    eeee..tengok paper td pon rasa nk muntah dah..terbayang2 ag..eeeiiii...


    mana ntah pergi biji mata + organ2 dalaman biawak tu ya...saper la yg dapat..

    ReplyDelete
  13. adehhh bley pengsan cmni..adoi bley muntah kot

    ReplyDelete

Followers