28 April 2010

KENTOT BERAPI!!

Keflatulenan atau flatulens . Ape tu? Haaa.. Aku kompem korang tak tau. Hahahaha.. Amboi2.. Kalau Irma Hasmie laju je korang ek.. Kikiki~

Keflatulenan atau flatulens tu ialah kehadiran sebatian gas dalam saluran pencernaan yang merupakan hasil sampingan proses pencernaan. Campuran gas-gas tu korang kenali sebagai KENTOT. Hahahahaha..

Korang tau camne kentot tu boleh keluar kat montot? Heee... Sebab oto sfinkter dubur@montot korang bertenang secara sengaja atau tak sengaja. Jadi bebas la gas2 dari rektum korang tu. Asas dia macam ni, bila tekanan kentut dalam rektum melampaui keupayaan sfinkter dubur untuk menahannya, maka terlepas la kentot korang tu... Hahaha.. (Macam aku tak kentot jerk..Kikikiki~)

Kedudukan montot akan mempengaruhi bunyi kentot yang dihasilkan. Sama ada bunyi bergemerisik atau bunyi trumpet, tetapi ia juga boleh berlaku secara senyap. Orang tua-tua kata, yang senyap tu la yang paling harum.. Hahahaha.. Bluwekkk..


Gas tidak berbau kebanyakannya merupakan nitrogen (dihadam), karbon dioksida (dihasilkan oleh organisma aerobik atau dihadam), dan hidrogen (dihasilkan oleh mikrob yang sama), termasuk juga sejumlah kecil oksigen (ditelan) dan metana (dihasilkan oleh organisma anaerobik). Perhhh.. Metana pun ade? Kompem leh meletop ni kalau hulur api masa kentot! Hahahaha...


Korang jangan tak tau, kentot merupakan gas boleh terbakar tau! Sebab, gas metana dan hidrogen yang boleh terbakar terdapat dalam kentot. Kalau korang nak tau lagi, kalau korang nyalakan mancis, boleh menghilangkan bau dari kentot. Sebab, bau kentot datangnya dari hidrogen sulfida (dari makanan) yang akan terurai kepada wap air dan sulfur dioksida apabila diberi haba. Nak bukti??? Kentot berapi??? Tengok ni!!

Tadaaaaaaa...... Hahahaha... (Yahoo Image)



Huhuhu.. Kentot ni sebenarnye baik untuk kesihatan. Boleh buang gas-gas toksik yang terdapat dalam badan korang tu. Tapi ada sesetengah tempat, kentot depan umum dianggap sesuatu yang memalukan dan menjijikan. Kalau kat Malaysia ni, orang akan anggap korang ni tak bersopan sebab kentot dengan orang. Tapi kalau kat tempat omputih, bile orang kentot diorang cakap,



"GOODDDD.."



Kekekeke.. Tu daripada cerita kawan2 dan sedara-mara yang pernah g obersi la.. Hahaha.. Tak dapat aku bayangkan. Aku memang tak suke la orang kentot merata-rata ni. Busyukkkk... Metana ngn hidrogen sulfida banyak sangat!! Hahaha..



Cube korang bayangkan, kat dalam bas ke LRT ke, tengah2 korang layan blues tetibe.. "Prooottttttt". Haaaa... Tak ke nayer di buatnye. Hahahahaha.. Kalau takat bunyi jer takpe lagi tapi kalau siap dengan bau-bauan, tak ke haru?!



Itu tahan lagi, kurang2 pun korang tau owner die sape. Boleh bedok 2,3 kali! Ni yang jenis takde bunyik ni lagi haruuu.. Tibe2 kembang je lobang hidung korang tu. Pastu semua buat muke tak bersalah! Hahahahahaha...



Apa-apa pun, aku bukan tak bagi korang kentot. Sila2 la kentot. Tapi tolong jangan kentot berhampiran aku. Memang aku baling kasut kat korang!! Hahahahaha..



Abeh dah cerita kentot. Harap korang yang pening2 dok fikir dari mana datang nye kentot tu, akhirnya tau jugak la yer. Kikikiki~





Nota kakiku : Ntah la kenapa aku tetibe nak cerita pasal kentot! Hahahahahaha.. Korang jangan ambil hati. Anggap je sebagai pengetahuan am untuk korang ok. Nanti kalau anak korang tanye, abah, mak, kentot tu ape? Haaa senang nak jawab! Suh anak2 korang bukak blog aku yer! Hahahaha..



23 comments:

  1. salam..
    alamak ada info
    tentang KENTOT lah
    kat sini..berguna ni
    pada para pelajar yang
    nak ambik kos sains GAS..
    la la la..larikkkkk....

    ReplyDelete
  2. hahaha... adess.. boleh amek info tapi jangan tinggalkan kentot anda disini! hahahahahahaha

    ReplyDelete
  3. eh rilex la bro..jgn la kentut mcm 2..:)

    ReplyDelete
  4. Wow!sekali boleh panggang ayam da..mesti sodap ni..he..he..entri menarik!

    ReplyDelete
  5. hehehe....

    kentut bau busuk tandanya mau berak...hehehehe

    ReplyDelete
  6. adoi.. bz la bomba pasnieh.

    bg omputeh, kentut bagus. yg tak manes bg depa=sendawa. so, jgn sendawa kat tmpt awam. =D

    ReplyDelete
  7. kepuasan tuu ble dh lepas.. ekeke

    ReplyDelete
  8. hye...tajuk je pun da menarik...hahaha...emmm..

    ReplyDelete
  9. hahaha.. dh jd doktor kentot plak midori ni..

    hahaha..

    bukan tahap kentut paling harum bila makan petai ke? err..

    ReplyDelete
  10. hahaha... nak tahu cerita kelakar? *malu ni*

    pernah jer tetiba terlepas kentut masa tu tengah nak keluar dari surau.. and kentut ni pulak, tak bagi signal nak bunyi.. selalu ada jer signal awal tu kan.. alih, hmm.. it's too late to apologize... hahaha... kentut terlepassss sudah...

    ReplyDelete
  11. puttt..
    (kentot dlu sebagai intro)


    kentut itu sihat, sila jangan tahan kentot anda!

    hehe

    ReplyDelete
  12. hahaha. entry ni buat aku gelak habis. kentot memang bahan yang boleh gelakkan aku. cite la lagi. cite la lagi! haha



    nak tgk apa yg kamu sudi komennn = Font ni da kicik sikit. okey ke?

    ReplyDelete
  13. siap taw lagy name-name gas kentot,
    kaji pasal kentot ke ? ;)

    ReplyDelete
  14. wahh gempak la kajian ni..
    terbaek wokk..
    bgus info ni..
    tp kn, bole x kite tune our kentot tu??
    tune bunyik die??
    ni bunyik xbest je..
    tune kasi ade lagu ke bru best..
    huhuhuhu

    ReplyDelete
  15. kan best kalau sekali kite kentut keluar rm$$$$$$$$$$ mesti lagi ramai orang nak kentut kentut

    ReplyDelete
  16. hahaha.. suke ek korang cite pasal kentot. hahaha.. thanks korang sebab sudi komen entry kentot aku.. hahahahahaha...

    ReplyDelete
  17. power,jimat gas hahahaha

    ReplyDelete
  18. kikikiki.. bahan api yang baru ni.. kikiki

    ReplyDelete
  19. methane ? mungkin mase depan nanti boleh pasang vakuum kat montot time nk kentut, nanti dia sedut dan kumpulkan buat bahan api,... huhu, ade ke mesin macam tu? mesti best kalau ade, rasanya gurl yg akan jadi pengguna majoriti kot, hihihi :P best kot?

    ReplyDelete

Followers