17 May 2010

ADA APA DENGAN BLOG / BLOGGER POPULAR

Salam deknon-deknon blogger semua. Thanks sebab singgah ke blog kaknon, membaca entry dan mengkomen entry kaknon.

Kali ni kaknon nak cerita mengenai blogger pulak. Dalam dunia blogger / blogging ni, kita boleh berjumpa dengan bermacam jenis orang. Maksud kaknon tuan punye blog tu la. Ade yang ramah, ade yang agak berlagak cket, ade yang dah popular dan tak jenguk pun blog orang lain. Hahahaha.. Macam-macam..

Soalan-soalan ni selalu bermain-main di fikiran kaknon sewaktu kaknon blogwalking. Kadang-kadang ade blog yang contents nye bagus tapi blognya kurang pengunjung, tapi blog yang contents nya agak kureng cket, banyak pengunjungnya. Sebenarnya, apa yang di cari oleh blogger2 ni?

Ini soalan kaknon untuk deknon-deknon yer.

1. Adakah seorang blogger memerlukan rupa paras yang cantik untuk popular?

2. Adakah seorang blogger memerlukan mata yang bulat untuk popular?

3. Adakah seorang blogger memerlukan badan yang sasa untuk menjadi popular?

4. Adakah hanya entry gedik-gedik saja yang popular?

5. Adakah entry yang personal tak boleh menjadi popular? (Maksudnya, deknon semua cerita ape yang deknon buat kat blog. Macam la kita artis kan? Orang nak bace personal life kita. Termasuk la kaknon. Ahaks. Selalu cerita ape yang kaknon buat, pergi mane, makan ape. kan? kan?)

6. Adakah entry-entry memuji2 diri sendiri, angkat bakul sendiri yang boleh popular? (Ada sorang la yang kaknon jumpe. Sangat2 berbangga dengan diri sendiri kot. Hahahaha..)

7. Adakah entry-entry yang menghentam orang / menghentam blogger2 lain yang boleh jadi popular? (Banyak yang buat ni, puji2 yang blogger yang satu ni [kononnya sifu mereka], kemudian hentam blogger yang lain pulak [sebab tak sebulu dengan sifu mereka] )

8. Contents yang macam mane deknon-deknon suke? Maksud kaknon, yang ade info ke, yang cerita personal ke, yang gedik2 macam kaknon ke, hahahahaha..

9. Adakah hanya blog orang yang popular jer deknon semua masuk? Ini dari pemerhatian kaknon la yer, bila seseorang tu dah popular, walaupun entry die ntah hape2 tapi orang masih masuk. Kadang2 tajuk je buat gempak tapi isi kosong. Apa pandangan deknon?


Soalan terpenting!!

10. Ada apa dengan blog / blogger POPULAR???

Itu la yang selalu bermain difikiran kaknon. Apa sebenarnya yang mereka cari? Lagi sekali kaknon tanye, apa pandangan deknon semua? Dan kaknon paling tak suke apabila seorang blogger mengkritik blogger lain dengan menggunakan perkataan ENTRY SAMPAH. Mereka-mereka ini dengan sewenang-wenangnye melabelkan entry seseorang sebagai SAMPAH!! Padahal entry mereka-mereka ni pun agak sampah jugak. Tapi sebab takde orang nak cakap kat diorang kot. Sebab tu diorang perasan entry diorang sangat bagus. Hahahahaha..

Deknon-deknon, jangan terasa hati dengan entry kaknon ni. Kaknon cuma nak tau ape pendapat deknon semua mengenai perkara ni. Entry kaknon biase2 jela. Gedik kan. Hahahaha


Nota kakiku : Kaknon menunggu komen deknon dengan penuh kesabaran.

26 comments:

  1. kaknon..

    deknon terasa dgn statement nombor dua tu "Adakah seorang blogger memerlukan mata yang bulat untuk popular?"..huhu,naseb baek deknon tak fofular & tak hingin untuk jadi fofular haha

    entry gedik tu camner?boleh bagi satu example untuk entry gedik? huuu :P

    ReplyDelete
  2. saya suka baca blog kalau related ngan family..sebab saya pun jenis syok sendiri suka citer hal sendiri.....

    ReplyDelete
  3. tak terasa hati kaknon tapi suke lagi ada ngan entry kaknon nih...

    Stuju la kaknon. kekadang blogger popular nih entry byk tapi n3 die kadang2 biasa2 jer... kebebasan blog dia sendiri kan... deknon suka entry yg byk info & sharing ttg kekeluargaan, BF, motivasi & ragam anak2...

    ReplyDelete
  4. wahh kaknon.. topik menarik nie.. (agak hot! gitu) tp mata sy pn BULAT gak.. (hanya penguin linux yg agak newbie lg) hihihi :p

    ReplyDelete
  5. salam..tak dinafikan deknon pun rasa begitu juga..asal jgn jadi berukger dah ler ahaak.....dtg ler umah saya...info tak der...soru adaler haha

    ReplyDelete
  6. salam kak non
    saya ni baru jer berblog
    2008 dah member..trafic
    ciput jer..cukuplah cerita
    merapu saya ni..agaknya
    ada penyebab nak popular
    mesti ada cara..

    ReplyDelete
  7. @zati : alamak terasa ke dekk? sori.. kaknon tak tuju kan kat sape2 pun. ngee~ alaa yang gediks2 tuuu.. haishhh.. hahahaha

    @Azimah : Same la kite. kaknon pun suke syok sendiri.. hahahahaha..

    @Mommamia: kaknon suke yang ade info, yang lawak2, byk la kaknon suke. blog kaknon ni cacar marba jer.. hahahahaha

    @Newbie : bulat ke mate awk tu?? hahahahaha.. :P

    @Assoyfinger97 : berukger? hahahaha.. soru2 ni akak pantang deknon oi.. hahahahaha..

    @zulkbo : lame dah yer berblogging? kaknon ni baru jer nak aktif2..blog dah lame buat. sekarang baru nak terhegeh2 up kan blog ni haa.. hahaha.. trafic takyah cite ar.. ciput jugak.. sebab ape yer nak jd populer? heeee..

    ReplyDelete
  8. sayer x nk jd popular
    tapi sayer suker berkongsi pengalaman

    ReplyDelete
  9. ntah la kaknon..soklan yg sama bermain2 di fikiran sejak mula blogging lg..huhu~

    ReplyDelete
  10. ikut le selera yang penting cari kawan bukan cari lawan

    ReplyDelete
  11. payah nak cerita - keinginan manusia berbagai
    saya sendiri suka blog yang ada info [bukan peribadi]

    ReplyDelete
  12. setuju dgn kamu
    selalu perhati blogger yg punya paras memikat pasti popular w/pon entri xperlu letak sebarang ayat pon..
    yg kritik entri sampah tu mmg xpatutla, diorg pon start dari bwh gak so xperlu la berlagak

    ReplyDelete
  13. @Naddy yaya : hahaha.. macam tu yer.. bgs2..

    @zazza : same la kite deknon. ni baru la kaknon nak dok meluahkan nya. heeee

    @cemomoi : betol! yang ni kaknon setuju. kite sepatutnya cari kawan bukan lawan. dan jangan merendah2 kan org. hurmmm,,

    @tehr : tapi kan tehr, ade jugak yang fofuler tanpa ada sebarang info kat blog die. heee.. tapi kaknon pun lebih suke yg ade info dan ilmu. kadang2 terasa kurangnya pengetahuan kaknon bila bace blog2 yang berinfomatif ni.

    @amirah : ramai org suke yang cantik dekkk.. yang tak cantik sapo nak pandang? hahahaha.. memang semua orang start dari bwh tapi diorang ni jenis tak ingat semua tu. agak2 bangun pagi2, tetibe je dah fofuler kot.. hahahaha

    ReplyDelete
  14. sangat sokong point no 9. betul, kadang2 bila baca entry blog2 popular tu, ntah apa2 content dorang, tp comment sampai 40 something.

    tp ada juga blogger yg famous, kita punyalah dok p terjah blog dia, tp blog kita xpnh pun dia jejak.

    zai suka baca entry yg ringan2 not too heavy, ada unsur2 nak motivate diri,tips...

    ReplyDelete
  15. wah...entry hangat !! hahaha....entahlah midori...kita takde nak kumen sangat..tapi kalau blogger chantek memang bonus sikit la buat mereka..sebab mereka chantek...tapi balik pada niat la kalo nak berblogging ni..kalau niat memang nak popular...susah sikit la nak capai...heee

    ReplyDelete
  16. ada je sorg blogger popular tu, tapi skrg dah tak best pun blog dia..hehe..

    kdg2 saya usha, blogger baru2 ni lagi best entri dlm blog doirg..contoh mcm kawan2 sy yg baru nk start blogging tu. kalau kena gaya, mmg mantop la diorg tu semua nanti..hehe

    ReplyDelete
  17. depends gak..sbb BW ni byk sgt..so kdg2 layout yg kemas,buat mata senang je nak mbaca.kdg2 yg bling2 ade org suka,tp ade gak rasa annoying..title catchy pun memainkan peranan. for me,depends. but yg paling penting-attitude.klu blagak,entry best pun mmg mls nak baca.mebi just visit je utk batu loncatan...

    ReplyDelete
  18. ohhh..bagus2 kak non yer...
    contohnya salah sorang bloger ni (jgn bagi ak membebel),,, tgok blog dia...apa ada lam blog dia??? entry xda faedah!!! dok bangga dengan dri sendri.. da la 2 buh pic macam dengan apa???
    siapa dia? ak xkenal pun....
    jutawan? ceo syraikat terkemuka?
    artis..ermm jauh sekali.... hahahahhaa
    ak harap dia (jgn bagi aku membebel sama)- sory la klu bahasa ak kasaq... tp memag aku kasaq..ini adalah pendapat peribadi... kepada yg berkenaan terasa pedas...sendri mau ingat la..!!!!!!!

    ReplyDelete
  19. blog utk suka² ja.
    boleh jalan², lari², komen² kat blog orang lain

    pastu orang lain pun boleh datang jalan², lari², komen² kat blog kita.keh³

    ReplyDelete
  20. salam kaknon, suka entry ni very the vass. deknon tak terasa pun sbb deknon tak popular *nanges*

    ReplyDelete
  21. @zaizax : betol2.. entry nye biase jer. hahahaha.. kaknon pun penah deknon. jenuh la bagi komen, terjah blog die. tapi jangan kate die nak terjah blog kite, komen kite pun di reject nye. wakakakakaka...

    @Yatre hayati : niat nak popular boleh ke? hahahaha..

    @Hasrol Nizam : yup. ramai kaknon tgk blogger2 baru ni entry diorg memang best n fresh gitu deknon.. hahahaha..

    @Bloggerina : batu loncatan? tak terloncat pun deknon.. hahahaha. setakat blogger biase macam kite ni tak di pandang pun.. hahahahaha.. :P

    @blogger biase tak top pun : heee.. nick yang best gitu.. hahahaha.. aikk? macam kaknon biase melihat ayat itu (jangan bg aku membebel). hahahaha.. sabar dekkkk.. biase la deknon, org dah berada di atas. susah kot die nak pandang ke bawah..hahahhahaha.. sabar2..

    @budak nakal : hehehehe.. kaknon pun suke jalan2 lari2 guling2.. hahahaha..

    @ADIA : alololooo.. takmo la nanges2 deknon.. alaa tak lame lagi fofuler la deknon tu. hahahaha.. kaknon pun tak fofuler dekkk.. hahahaha.. cukup makan jer..

    fuhhh.. panas2.. entry yang panas.. thanks pada deknon yang sudi berkongsi pendapat dengan kaknon yer.. teruskan bersama kaknon ok.. mmuah :)

    ReplyDelete
  22. Yang terpenting menurutku dalam dunia blogging adalah menulis (Suatu penulisan yang positif, mengandung hikmah dan menambah cakrawala pengetahuan bagi si pembacanya)

    ReplyDelete
  23. @ginanjar : betol tu.. penulisan positif yang boleh memberi ilmu kepada orang yang membacanya. kaknon sangat setuju! :)

    ReplyDelete
  24. Maner ada carca merba kaknon.. if not takde la kaknon tuh punyer deknon2 follower yg ramai tuh...
    and kami pun takde la dtg lagi umah kaknon...

    ReplyDelete
  25. @Momma Mia : yeke? thanks deknon. hihihi

    ReplyDelete
  26. erm...ade 10 soalan....
    nak bincang yg no 10 je.huhu...
    tdi jalan2 ade gak orang cakap2 pasal blog sampah ni...
    xtau la cmne sampah tu...
    tapi agak x adil gak kalau blog tu ok je...
    cme x masuk kepala dorang...
    2 pasal dorang panggil sampah terus kot...
    sng betul dunia....
    haha...

    yg penting setiap org nak cari kepuasan dlm idop...
    tambah lak kalau baru kawen.haha...
    mungkin dengan blog/blogger popular tu dorang boleh mencapai kepuasan dorang...
    tapi manusia ni xkan pernah puas kot...
    mesti nak yg lagi bes je...
    ade positif ade negatif....
    lyn je la....
    haha...

    ReplyDelete

Followers