05 May 2010

PETUA KAKNON | Menghilangkan Jeragat

Salam dan selamat malam deknon. Dah balik keje ke? Haa kaknon ni terperangkap lagi ni haa.. Hujan la sini.. Sambil tunggu hujan berhenti ni, kaknon nak tunaikan permintaan Sophie. Die tanye kaknon, macam mana nak hilangkan jeragat.

Haaa deknon Sophie, ini jawapannya yer.. Hik4..

Ok, untuk pengetahuan deknon, untuk menghilangkan jeragat, ada 2 cara yang boleh kita praktik kan.

Yang pertama yer deknon,

Gunakan kulit pisang berangan. Deknon pergi beli pisang berangan. Haa jangan korang yang berangan dah la.. Cukop2 la tu berangan deknon oiii.. Haa pastu pergi kopek kulit pisang tu, isi dia deknon boleh makan yer. Hek4.. Kulit die tu, deknon tenyeh kat muka deknon pelan2. Jangan kuat sangat, rosak plak kulit muka kan. Dalam 5-10 minit gitu. Kemudian basuh muka deknon bersih2. Amalkan selalu, kompem deknon punye jeragat akan hilang.

Yang kedua yer deknon,

Haa, yang ni payah sikit la bagi kaknon. Hik4. Gunakan hampas kelapa. Hampas kelapa tau kan deknon??? Jangan kata tak tau yer deknon. Cubit nanti. Tak penah masuk dapur kee??? :P

Hek4.. Ok deknon. Hampas tu deknon amek pastu tenyeh la dekat muka. Jangan kuat2 pulak. Pelan2 jer. Lepas tu, biarkan selama 15 minit. Kemudian basuh la muka tu. Dengan petua ni, kalau di amalkan selalu, kulit pun akan jadi halus dan gebu deknonnnnn...


Hehehe.. Camne deknon? Ade berani nak cube. Kaknon tak pernah cube petua ni. Ini memang petua tradisional. Nenek moyang kita dulu guna. Ade sesiapa sukerela nak jadi bahan experimen kaknon tak? Upah? Alaa deknonnn.. Dengan kaknon pun nak berkira. Kan sharing itu caring?? Hahaha.. Ehh siapa yang nak cube tu, kaknon nasihatkan amek gambar sebelum dan selepas. Pastu kaknon tepek kat blog kaknon ni. Bagi glamer kat deknon semua. TAPI ingat, jangan plak korang photoshop kan gambar tu.. Haaa.. Tipu dosa tauuu.. Haaaa...


Nota kakiku : Kalau sesiapa nak share petua hilangkan jeragat, mane la tau kot2 deknon ade petua yang lebih bagus kan.. Boleh la share dekat sini yer :)

27 comments:

  1. He..he..lepat tak pernah try petua..nampaknya kena cari pisang beranganlah yer..hm,kalau pisang lain boleh tak?macam pisang emas ker,pisang raja ker?kadang2 susah nak dapat pisang berangan tu..

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. salam..
    bagus ni
    berguna masa bujang dulu jer
    sekarang hormon dah ada
    muka berseri jer..la la la

    ReplyDelete
  4. owh kulit pisang pn boleh hilangkan jeragat erk..igtkan boley hilangkan parut ja..hehe

    ReplyDelete
  5. masa sy kecik2 lu an..dlm umo 6 tahun,selalu amek kulit pisang tenyeh muka..hehehe

    ReplyDelete
  6. tapi saye xd jeragat,mcm mane ?

    ReplyDelete
  7. halo... terimakasih sudah berkunjung ke blog saya... saya dari indonesia.... salam kenal untuk orang malaisia...

    ReplyDelete
  8. pisang berangan tu nak yg muda ke...atau yg dah masak kaknon??

    ReplyDelete
  9. aq bingung mau coment apa soalnya ada beberapa kata, yang buat aq g mengerti, takutnya aq salah mengartikan

    ReplyDelete
  10. tau2 je masalh jeragat kite..nak try lah leh jadik testi$ kak mido..hihi

    ReplyDelete
  11. kaknon! tu kulit pisang belah dlm ke luar? bpe lama leh nmpk hasil? haaha...

    oo...lupe, kaknon x penah try lg. haha

    ReplyDelete
  12. kunjungan malam sambil bernyanyi disini...mampir balik ya...

    ReplyDelete
  13. Siyes menjadi? Mak sophie pun de jeragat nie..Keturunan cina de laa kot.. Time kasih kaknon! Love ya..Nak soh mak beli pisang berangan!

    ReplyDelete
  14. jeragat dgn jerawat sma tak..

    ReplyDelete
  15. kunjungan malam sambil bernyanyi disini..gunjreng...gunjreng...kaburrrr.

    ReplyDelete
  16. adek awek tanya petua nak hilangkan perut buncit dan berlipat2 tu mcmana kak non? hehehe

    ReplyDelete
  17. hurm pasal jeragat kita takde masalah kaknon....kaknon carila petua mcm mana nak hilang kan bekas hitam kat celah....

    ReplyDelete
  18. bgusnye petua ni..tp sy xde mslh psl ni..mslh sy, cmne nk gemuk??huhu~

    ReplyDelete
  19. petua pkai hampas kelapa 2 ok ke..?? bkn kasar ke bnde 2..nk tenyeh kat mke cm ne 2..?? hahahahhaha..pe2 pn..nice sharing kaknon..:)

    ReplyDelete
  20. saya selalu amalkan petua kuruskan badan. heheh

    NISECA suka merapu

    ReplyDelete
  21. uiii lepas ni gebus la kulit wajahku kaknon..tapi malasla pulak nak beli pisang berangan,,berangan jelah nampaknya huhu

    ReplyDelete
  22. kak non!nak cube la petua tuh!cambess jep!hehe

    ReplyDelete
  23. hahaha.. banyak betul komen deknon2 ni. semua nak cantik yer. cube la. kite ikhtiar, usaha, doa dan kemudian bertawakal pada Allah S.W.T. mudah-mudahan akan mendapat hasil yang kita inginkan.

    yang penting, kita mesti bersabar, rajin dan jangan putus asa. semua ni atas keizinan-Nya.

    @Nuraissyah : sebab tu kaknon cakap, kite tenyeh slow2 jer. jangan la macam lepas geram pulak.. hahahaha

    @Qiefly : Celah mane deknon? kat badan kita banyak celah.. hehehehe

    terima kasih kepada semua kawan2 yang memberi komen dan membaca entry kaknon. semoga kita semua dapat manfaat darinya. :)

    ReplyDelete
  24. kalau dah berkilo-kilo beli pisang termasuklah pisang kaki tak jugo bulih hilang jeragat tu tak ke membazir yo. takut muko kak non pulak kena sumpah , penuh jeragat satu muko baru padan muko , maso tu kak non bulehlah try pulak pakai pisang tak buleh main cakap yo, mesti ado experiance baru buleh cerito.

    sorrylah kak non ado sikitlah terlebih cakap jgn terlebih keluar duit boli pisang jaragat nyo tak hilang.

    ReplyDelete
  25. nak tanya.......tenyeh kulit pisang.........kulit luar ke kulit dalamnya?

    ReplyDelete
  26. Salam..sya mmg minat baca petua2 tradisi ni..tp nak mgamalkannya cam hangat2 tahi ayam..pdahal ada mslah jeragat@pigmentasi juga ni..pas ni nak tryla jgak kulit pisang berangan..tq atas petua

    ReplyDelete
  27. hihi hampas kelapa ty berani try, kulit pisang tak nak lah..hehe kang tertonyoh hbs getah dia lekat kt muka

    ReplyDelete

Followers