06 May 2010

PETUA KAKNON | Menambahkan Berat Badan

Salam deknon. Haaa.. Lagi sekali kaknon menjelmakan petuanya. Hahahaha. Ok deknon. Kali ni permintaan dari deknon encik tikus. Dia cakap die nak petua tambahkan berat badan. Dan die sangat terdesak nak menambah berat badan. Mungkin terlalu kurus yer dek?? Takpe la. Selagi mampu, kaknon akan cuba bantu yer.

Baiklah deknon encik tikus dan deknon2 yang setia membaca petua kaknon. Untuk menambah berat badan, banyak caranya. Ade yang kata makan banyak2 lepas tu tidur pun banyak. Makan makanan berlemak dan berminyak. Setiap kali makan kene ade ayam. Ish ish ishhh.. Ini bukan nak menambah berat badan deknon. Ini nak menambahkan penyakit!! SALAH cara ni.

Disini kaknon kongsikan tips untuk menambah berat badan secara sihat. Ingat, kurus ke gemuk ke yang penting sihat!!

1. Ambil makanan yang mengandungi karbohidrat dan protein yang tinggi. Contohnya, deknon boleh mengamalkan meminum segelas susu setiap pagi. Deknon boleh tambahkan juga makan telur setengah masak.


2. Yang kedua deknon, ambil makanan tambahan khas untuk menambah berat badan. Vitamin penambah berat badan ke kan. Deknon penah dengar susu Weight Gain?? Haaaa.. Susu tu sangat bagus untuk menambah berat badan.


Inilah susu tu deknon. Deknon boleh cuba. Sebab dah ramai yang cuba susu ni dan berkesan.

3. Seterusnya, deknon tambahkan waktu makan deknon. Kate la deknon selalu makan 2 kali sehari sepinggan penuh. Deknon tukar, makan 4 kali sehari sepinggan penuh juga. Ingat deknon, sarapan pagi sangat penting untuk tubuh badan. Jangan tinggalkan sarapan deknon. Mesti makan pagi, tengah hari, malam dan tengah malam. Ataupun, pagi, tengah hari, petang dan malam. Pilih makanan yang seimbang yer deknon.


Ok tak deknon encik tikus? Harap deknon dapat berat yang deknon inginkan. Tapi jangan lupa bersenam juga yer deknon. Jangan la dok makan jer. Penyakit mudah melekat.
Nota kakiku : Selalunya orang minta tip nak kurus. Tapi kali ni tip nak naikkan berat badan pulak. Kepada deknon2 yang ade tip tambahan yang boleh membantu encik tikus, boleh la share disini. Sama-sama la kita membantu encik tikus mendapat berat badan idamannya. Harap petua yang kaknon share ni dapat membantu encik tikus.

20 comments:

  1. mane ek nak cari susu weight gain yang rege rm40 tu? dalam tin mahal sangat rm80..

    ReplyDelete
  2. huhuhu,ade correction di sini,saye xd lah kurus sgt.Kurus jee,hehe beza kan ? :)
    Ape pon trimas yeee :D

    ReplyDelete
  3. weight gain pn da try..uhuk2..

    ReplyDelete
  4. hoho..tips nk gemok,WAJIB makan pastu WAJIB TIDO,HARAMKAN exercise,HARAMKAN segaLa makanan berkhasiat..

    huu

    ni jln cepat nk gemok dan juge kiok..jgn cube ye,,huhuhu

    amalkan gaya idop sehat..gemok,kurus bukan yg utama..hehe

    ReplyDelete
  5. @cik aida comel : ade ke jual cket2? heee..

    @encik tikus : bukan ke deknon cakap desperate sangat nak tau macam mane nak tambah berat badan? kalau dah tulis desperate tu kaknon simpulkan mungkin deknon ni kurus sgt la. jadi tak de la kurus sangat yer?

    @zazza : tak jadi ke? ke deknon buat separuh jalan je kot.. hek4.. cube la makan banyak cket makanan berprotein.

    @rizal jabai : petua yang hebat!! memang cepat naik tapi cepat gak masuk.. masuk kubor. hahahahaha..

    ReplyDelete
  6. wah mantap neh infonya..tapi badanku udah gemuk nh..

    ReplyDelete
  7. kak non..
    nk tips kuruskan bdn pulak

    ReplyDelete
  8. kesemua petua di atas telah dicuba tapi tidak mendatangkan hasil.
    hihihihihi.
    last2 amek pil perancang jer.
    3minggu makan, naik 2kg.
    puas hati.
    ^___^

    ReplyDelete
  9. entry ni sesungguhnya not for me ! hahaha

    ReplyDelete
  10. hahaha.. ini petua khas untuk orang yang nak tambah berat la. deknon kene la paham. untuk sesiapa yang nak tambah berat boleh cuba petua ni. yang dah berat tu tak yah la cube. simple as that!! :)

    @dayangredzuan : nak petua kurus yer? nanti kaknon share yer. tungguuu..

    @Drunbella Khoo : Yela deknon. Petua ni sebagai salah satu usaha kita. kalau tak menjadi mungkin ade sebab2 tertentu. pengambilan pil perancang bukan ke boleh mendatangkan kesan sampingan? tapi kalau deknon rasa ok dan semakin sihat, bagus la. Congrates! Hehehe.. Yang penting usaha dan jangan berputus asa ok!

    @hudhud : ahaks. ini untuk encik tikus dan yang ingin menambah berat badan dekk.. Hahahaha..


    Thanks komen entry kaknon yer semua. Hehehe..

    ReplyDelete
  11. salam kenal tuan rumah
    saya jeles sgt pd org2 yg kuat makan...nasi berpinggan2..tp tak gemuk2 pun..

    ReplyDelete
  12. lagi satu.. klu nak tambah berat badan... lepas makan tido.... klu diamalkan secara berterusan... dlam seminggu dah nampak tembam2 nyer...

    ReplyDelete
  13. waa...tips gemok la plak.tips camne nak boroi ade ke?terasa kiyut melihat Dato K boroi.erkk..lalala.

    gud info.oyeahhhh//

    ReplyDelete
  14. sila di coba dengan tidur yang cukup, mudah-mudahan bisa menambah berat badan

    ReplyDelete
  15. untuk encik tikus, nak lagi petua best sila baca entry sy http://abcmilo.blogspot.com/2010/04/tips-untuk-orang-kurus-nak-jadi-gebu.html

    sekian ;)

    ***kaknon mmg beshh!!

    ReplyDelete
  16. cait.. sempat lagi kau yer deknon promosi kat sini. ahaks.. sabar jela kaknon.. hahaha...

    ReplyDelete
  17. kata ustaz, salah satu ciri2 ahli surga ialah kurus. so jangan lah sedih sangat. tapi kalau nak jaga keharmonian jiwa kenalah banyak makan dan minum air. itu jer hehehe.

    ReplyDelete
  18. CAMANAN NAK GEMOKKAN "ANU"? ANU SAYA KURUS SANGAT.. GF SAYA KATA TAK PUAS.

    ReplyDelete
  19. sape2 nak tambah berat badan dlm mase singkat, bgtau saye....

    cuba set percubaan 1 minggu....

    ape2, contct saya :

    naktambahberatbadan@ymail.com

    ReplyDelete
  20. dh try tp xde ada perubahan pn..

    ReplyDelete

Followers